Haastattelut

‹ Takaisin

Kuntatieto-ohjelma tulee – Vastaako taloustiedon raportointisi tuleviin tietojohtamisen muutoksiin?

Taitoa on ollut vahvasti mukana luomassa Kuntatieto-ohjelman tulevia raportointisisältöjä ja toimintatapoja. Tähän asti valmistautuminen kuntien, kuntayhtymien ja tulevien maakuntien tiedon tuotannon ja raportoinnin muuttavaan toimintamalliin on saattanut näyttäytyä varsin kaukaisena ja lähinnä viranomaistahojen keskinäiseltä puuhailulta. Nyt siitä tulee totta.

Kuntatieto-ohjelma muuttaa kuntien, kuntayhtymien ja maakuntien taloustiedon raportointia perusteellisesti. Ohjelman lopputuloksena organisaatiot tuottavat taloustietoa entistä automaattisemmin ja yhteismitallisemmin. Muutoksen ansiosta taloustiedot ovat tuotannossa ja raportoinnissa oikeaan aikaan, avoimesti ja riittävän kattavasti sekä vertailukelpoisesti eri päätöksentekijöiden saatavilla.

– Olennainen osa valmistelutyötä ovat olleet JHS-standardit ja -suositukset, joihin olemme olleet vaikuttamassa. Standardoituna tiedot kulkevat ensimmäisen kirjauksen jälkeen samanlaisina ja vertailtavina kaikkiin raportteihin ja muuhun käyttöön. Se tekee tiedosta avoimempaa ja kuntien taloustietojen julkaisusta huomattavasti nopeampaa, kertoo Taitoan erityisasiantuntija Tuula Hämäläinen.

Tietoa päätöksenteon tueksi

Kuntatieto-ohjelman myötä tiedon vastaanottavat viranomaiset uudistavat käytäntönsä ja tekniikkansa, ja samalla toteutuu tiedon kulun kaksisuuntaisuus. Raportoidut tiedot saadaan takaisin tiedon tuottajille, ja ne ovat avoimesti kaikkien käytössä edistämässä parempaa ohjausta ja organisaatioiden sisäistä johdettavuutta.

– Jatkossa taloustieto löytyy kootusti yhdestä paikasta eri tahojen tarpeisiin.

Taitoalla valmiudet valmiina

Valmistautuminen Kuntatieto-ohjelman mukanaan tuomiin muutoksiin tulee aloittaa nyt. Taitoa on luonut asiakkailleen hyvät edellytykset keventää tiedontuotannon työnkuormaa: käytössä olevat taloushallinnon järjestelmät tukevat jo valmiiksi vaadittua automaattista raportointia. Käytännössä kunnat velvoitetaan tekemään vuoden 2019 talousarvionsa tällä uudella menetelmällä.

– Käynnistämme parhaillaan omaa Kuntatieto-projektiamme, jolla varmistamme, että asiakkaamme saavat tietojen raportoinnista myös kaikki hyödyt irti. Valmiudet täytyy rakentaa kaikille kuluvan vuoden aikana, toteaa Hämäläinen.

Taitoa jatkaa työtään Synergiaverkostossa, johon kuntien asiantuntijoilla on mahdollisuus osallistua. Kunnat voivat pilotoida syksyn 2017 ja kevään 2018 aikana esimerkiksi tietojen siirtoa. Valtiovarainministeriö osarahoittaa hyväksyttyjen pilotointiprojektien kustannuksia.

Tilaa uutiskirje

Lähettämällä lomakkeen tilaat kuukausittain sähköpostitse lähetettävän uutiskirjeemme, ja hyväksyt samalla tietosuojaselosteemme.
Käythän lähetyksen jälkeen hyväksymässä sähköpostissasi lähettämämme varmistusviestin, niin lisäämme osoitteesi postituslistalle.