Blogi

‹ Takaisin

Perintä; yksityisestä bisneksestä kuntien kiertotaloudeksi?

Tero Karinti

Liiketoimintajohtaja, tammikuuhun 2017

26.11.2015

Kirjoitin aiemmassa blogissani 2.9. siitä, kuinka jokainen kuntien palveluista maksamatta jäänyt euro on merkityksellinen. Meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa oman asuinkuntamme hyvinvointipalveluiden ylläpitämiseen.

Taitoa Kuntaperintä Oy:n tulo julkisen sektorin perintämarkkinoille on aiheuttanut vilkasta kuhinaa ja kiinnostusta niin kuntatoimijoiden kuin kilpailijoidenkin keskuudessa. Ensimmäiset ovat toivottaneet meidät tervetulleeksi, kauan odotetuksi vaihtoehdoksi yksityisille toimijoille. Jälkimmäiset ovat todenneet saman kuin asiakkaammekin: meillä on tarjota jotain täysin uutta ja toimialan käytännöistä poikkeavaa. Perintätoimisto, jonka liiketoiminnan lähtökohta ei ole perintäkulujen maksimointi, on haasteellinen yhtälö tuotoistaan tarkoille kilpailijoille.

Taitoa Kuntaperintä Oy:n markkinoille tulo muuttaa myös kuntien perintämarkkinoita ja siellä vallitsevia hyötysuhteita. Siinä missä perinteisesti kuntasektorin maksamattomat, perintään siirrettävät laskusaatavat ovat konkretisoituneet yksityisen sektorin palveluntuottajien liikevoitoksi, antaa Taitoa Kuntaperintä Oy:n toimintamalli kuntatoimijoille mahdollisuuden laittaa perintätoiminnan tuotot takaisin kiertoon kuntasektorin hyväksi.

Kuntataustaisena ja -omisteisena yhtiönä Taitoa Kuntaperintä Oy tuottaa taloudellista hyötyä kuntatoimijoiden omistamalle Kunnan Taitoa Oy:lle, joka voittoa tavoittelemattomana toimijana käyttää liiketoimintansa tuottaman tuloksen kuntasektorin palveluiden kehittämiseen, tehostamiseen ja sitä kautta kustannusten alentamiseen. Voidaan siis puhua suoranaisesta kiertotaloudesta, jossa kuntien perintään menevistä laskusaatavista kertyvät perintäkulut palautuvat takaisin kuntalaisten palveluja rahoittamaan. Mikä kuntatoimija haluaa sanoa tällaiselle mallille “EI”?

Kaikki tämä saavutetaan vieläpä palvelemalla velallisen asemassa olevia kuntalaisia entistä joustavammin ja asiakaslähtöisemmin kuntien kassavirran samalla nopeutuessa. Legendaarista mainoslausetta lainaten: ”Maistuis varmaan sullekin?”

 

Tilaa uutiskirje

Lähettämällä lomakkeen tilaat kuukausittain sähköpostitse lähetettävän uutiskirjeemme, ja hyväksyt samalla tietosuojaselosteemme.
Käythän lähetyksen jälkeen hyväksymässä sähköpostissasi lähettämämme varmistusviestin, niin lisäämme osoitteesi postituslistalle.