Haastattelut

‹ Takaisin

Olli Ainasvuori: Maakuntien palveluiden järjestämiseen on käytössä valmiita ratkaisuja

Teksti: Kai Lintinen

Vt. toimitusjohtajan Olli Ainasvuoren mukaan maakuntien toimintojen organisointiin on olemassa ratkaisuja, jotka tulisi hyödyntää.

Suomi valmistautuu historiallisesti suureen muutokseen, kun tämän hetkisen tiedon mukaan 1.1.2019 maa jaetaan 18 maakuntaan, joista 15 järjestää muun muassa sote-palvelut alueelleen. Kuntien ja maakuntien väliset roolit tulevat olemaan haaste. Valmisteilla on laki, joka määrittäisi, että yksi toimija järjestää tukipalvelut. ”Toimintojen keskittämiselle on tilausta, sillä kuntien käyttämät erilaiset järjestelmät ovat rahasyöppöjä. Merkittäviä säästöjä saavutetaan, jos järjestelmiä on käytössä yksi tai kaksi”, Ainasvuori alleviivaa.

Hän peräänkuuluttaa, ettei muutosprosessia kannata aloittaa alusta, vaan hyödyntää olemassa olevia konsepteja ja ratkaisuja. Järjestelmiä ja niiden käyttöä on mahdollista yhtenäistää merkittävästi ja käyttää toiminnassa tehokkaasti verkostomaista työskentelytapaa.

Kun palveluita ulkoistetaan, yleisin ongelma onkin toimijoiden rajapinnassa. On ensisijaisen tärkeää, että raportointi ja mittarit toimivat samalla tavalla niin maakunnalle, kunnalle kuin kolmannelle sektorillekin.

Taaksepäin katsovasta talousarviopohjaisesta ennusteesta taas tulisi kasvaa kohti tiedolla johtamista. Käytössä tulee olla eri viranomaisten tuottama ja muu avoin tieto, monipuoliset tiedot toimintaympäristöstä sekä henkilöstö- ja taloushallinnon järjestelmistä.

Kun kaikki relevantti tieto on samassa tietopankissa, se on mahdollista analysoida paremmin. ”Tietojen keräämisessä on suuri työ, mutta analyysi näyttää, mitä palvelut oikeasti maksavat.”

Välittäjä rajapintaan

On vaarana, että edessä oleva rakennemuutos yliresurssoi kunnan. Tilanteessa tarvitaan sopeuttajaa sekä asiantuntijuutta siitä, kuinka toimia hallitusti. Taitoalla on vahva kokemus samankaltaisesta muutoksen läpiviennistä. Se tuottaa palveluja yli sadalle kuntatoimijalle, joten sillä on kompetenssia ratkaista problematiikkaa, miten palvelut on järkevää tuottaa.

”Tulevaisuuden muuttuvassa kuntakentässä talouden ja palveluiden ohjauksella on entistä tärkeämpi merkitys. Resurssien ja tarjottavien palvelujen oikea kohdentaminen on avain kuntien menestykselle. Kun esimerkiksi kunnan asukkaat voivat hyvin, he joutuvat epätodennäköisemmin tukeutumaan maakunnan järjestämään erikoissairaanhoitoon tai sosiaalitoimeen. Hyvinvointiin panostaminen vie kuitenkin tällöin enemmän rahaa, mikä tulee ymmärtää.”

 

Tämä haastattelu on alun perin julkaistu Talouselämän Elinvoimainen Suomi -liitteessä.

Tilaa uutiskirje

Lähettämällä lomakkeen tilaat kuukausittain sähköpostitse lähetettävän uutiskirjeemme, ja hyväksyt samalla tietosuojaselosteemme.
Käythän lähetyksen jälkeen hyväksymässä sähköpostissasi lähettämämme varmistusviestin, niin lisäämme osoitteesi postituslistalle.