Haastattelut

‹ Takaisin

Olli Ainasvuori: Digitalisaatio muuttaa taloushallinnon toimintamallit

Taloushallinnossa on käynnissä yksi alan suurimmista murroksista. Automaatio ja ohjelmistorobotiikka tekevät taloushallinnosta virtuaalisesti toimivan, älykkään kokonaisuuden. Samalla taloushallinnon ammattilaisten työn luonne muuttuu – myös Taitoassa.

Sana digitalisaatio on nyt todellinen muotitermi. Itse asia on kuitenkin otettava vakavasti, koska se pitää käytännössä sisällä koko meidän tulevaisuutemme. Sen sisältämät mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Digitalisaatiolla voidaan luoda täysin uusia tuotteita, palveluja ja toimintamalleja. Se myös mahdollistaa toiminnan tehostamisen ja asiakkaiden palvelemisen täysin uudella tavalla. Yritysten kannalta digitalisaatio voi tarkoittaa vastaavaa muutosta kuin aikanaan siirtyminen pokasahasta moottorisahaan ja edelleen harvesteriin. Taloushallinto tulee kohtaamaan juuri tällaisen muutoksen.

Järjestelmäkeskeisestä mallista palvelumalliin

Nykyinen taloushallinnon toimintamalli on hyvin järjestelmäkeskeinen. Kehitystä on tapahtunut lähinnä järjestelmien toimitusmalleissa, omakoneratkaisuista on siirrytty palvelu- ja pilviratkaisuihin. Toteutukset ovat kuitenkin asiakkaille kalliita ja joustamattomia.

— Asiakasohjautuva digitaalinen yhteiskunta edellyttää joustavaa, nopeasti kehittyvää ja asiakkaiden tarpeisiin mukautuvaa palvelua. Nykyisistä järjestelmätoimituksista siirrytään nopeasti aitoon palveluun, jossa asiakas saa moninkertaisen hyödyn haluamansa palvelutuottajaverkoston toiminnan ja kehitystyön tuloksena, sanoo Taitoan kehitysjohtaja Olli Ainasvuori. Ja mikä parasta, entistä enemmän omien tarpeiden ja valintojen mukaisesti.

Muutoksen mahdollistaa mm. taloushallinnon perusprosessien digitalisoituminen sekä tietovirtojen hallintaan ja analytiikkaan tarkoitettujen menetelmien nopea kehitys.

Itsenäisempää asiantuntijatyötä

Digitalisointi ja automatisointi muuttavat talous- ja henkilöstöhallinnon ammattilaisten työtä, toimenkuvia ja osaamisvaatimuksia merkittävästi.

Taitoassa muutokset näkyvät esimerkiksi myyntilaskujen ja ostolaskujen manuaalisen käsittelyn vähenemisenä taloushallinnon ja palkanlaskennan prosessien automaation lisääntyessä. Esimerkiksi ohjelmistorobotiikan avulla osa em. prosessien työstä voidaan hoitaa täysin automaattisesti.

— Lähivuosina lähes kaikkien taloushallinnon ammattilaisten työnkuvat tulevat muuttumaan, sanoo Ainasvuori. Toiminnan automatisointi ja digitalisointi on pitkäjänteistä kehitystyötä, mutta se tulee vapauttamaan resursseja muuhun palvelutuotantoon ja mahdollistamaan talous- ja henkilöstöhallinnon osaajien hyödyntämisen analysointi- ja raportointitehtäviin.

Käytännössä rutiininomainen työ vähenee ja työnkuva muuttuu itsenäisemmäksi ja itseohjautuvammaksi. Siksi muutos on myös suuri mahdollisuus taloushallinnon ammattilaisille.

Tilaa uutiskirje

Lähettämällä lomakkeen tilaat kuukausittain sähköpostitse lähetettävän uutiskirjeemme, ja hyväksyt samalla tietosuojaselosteemme.
Käythän lähetyksen jälkeen hyväksymässä sähköpostissasi lähettämämme varmistusviestin, niin lisäämme osoitteesi postituslistalle.