Blogi

‹ Takaisin

Kuntaperinnän vuosi – uusia tuulia perintämarkkinaan

Tero Karinti

Liiketoimintajohtaja, tammikuuhun 2017

22.8.2016

Kun 2015 keväällä lausuttiin Kunnan Taitoa Oy:n yhtiökokouksessa ns. ”perustamissanat” uuden kuntaomisteisen perintäyhtiön perustamiseksi, oli viesti omistajille ja kuntasektorin muillekin toimijoille selkeä; Taitoa halusi tuoda perintämarkkinoille kauan kaivatun vaihtoehdon, jonka palveluista ja arvoista hyötyisivät niin kuntatoimijat kuin kuntalaisetkin.

Tämä saavutettaisiin joustavien, molempien asiakasryhmien tarpeet ja tilanteet huomioon ottavien palveluiden kautta. Ei enää kynsin hampain perintäkuluista kiinni pitämistä, vaikka laki siihen mahdollisuuden antaisikin. Ei kunta-asiakkaiden segmentoimista eri tärkeysluokkiin, vaan joustavaa ja tehokasta palvelua kaikille osapuolille tilanteen mukaan. Maalaisjärki oli se kuuluisa ohjenuora, jota asiakaspalvelumme haluttiin käyttävän alusta saakka, omaan ammattitaitoon nojaten.

Vuosi on kulunut siitä, kun Kuntaperinnän ensimmäiset ammattilaiset astuivat ruotuun käynnistämään toden teolla ensimmäisen ja ainoan kuntien omistaman perintäyhtiön toimintaa. Syksyllä 2015 lähdimme hakemaan ensimmäisiä asiakkaita yhtiölle, vakaana pidemmän aikavälin tavoitteena saavuttaa asema luotettavana, ensisijaisena vaihtoehtona kuntien perintätoiminnan järjestämiselle. Nyt vuotta myöhemmin voimme hyvin mielin sanoa olevamme oikealla tiellä. Vuoteen on mahtunut niin sujuvia startteja, uudelle liiketoiminnalle tyypillisiä haasteita kuin myös paljon erinomaisia yhteistyöavauksia kuntakentän kanssa. Kaiken tämän jälkeen olemme tilanteessa, jossa Kuntaperinnällä on yhden täyden toimintavuoden jälkeen kymmeniä eri kuntatoimijoita asiakkaana. Tästä kaikesta on kiittäminen niin asiakkaittemme halukkuutta käyttää uudenlaista, kotimaista toimijaa perinnässä kuin olemassa olevaa henkilökuntaamme, joka on vahvalla kokemuksellaan vienyt yhtiötä eteenpäin. Paljon on silti vielä kehitettävää ja yhdessä tehtävää, ja toinen toimintavuotemme tuokin varmasti niin uusia yhteistyökumppanuuksia, yhteistyön kehittämistä olemassa olevien asiakkaiden kanssa kuin paljon hienoja asiakaspalvelutilanteita, joissa ratkomme yhdessä taloudellisia haasteita kuntalaisten kanssa.

Tuleva syksy tuo tullessaan uusia tuulia ja värinää markkinoille, kun Kuntaperintä laajenee sote-sektorille kertaheitolla useamman sairaanhoitopiirin asiakkuuden myötä. Kuntaperinnän toiminnan arvot soveltuvat erityisen hyvin sosiaali- ja terveyspalveluiden maksujen valvontaan, koska erityisesti tällä puolella kaivataan sekä huomioon ottavaa että myös yksilöllistä perintää. Nuoren työssä käyvän aikuisen maksujen perintä voi poiketa voimakkaasti seniori-ikäisen, esim. vuodeosastolla pitkäaikaishoidossa olevan potilaan perinnästä. Perintäpalveluiden tarjoajan on pystyttävä ottamaan tällaiset tilanteet huomioon, ja tässä me Kuntaperinnässä vastaamme huutoon. Syksyllä konkretisoituu myös Haaga-Helian kanssa yhteistyön alla oleva verkkopohjainen taloustaito-koulutus, jonka tavoitteena on antaa 15-18-vuotiaille, tuleville maksaville kuntalaisille paremmat eväät talouden hallintaan ja sitä kautta maksukykyisyyden yllä pitämiseen. Yksikin kuntalainen vähemmän perinnässä on voitto kaikille osapuolille, myös Kuntaperinnälle!

Yksi erityisen ilahduttava asia kuluneessa vuodessa on kuntalaisilta saatu palaute toiminnastamme. Toiminnan kulmakiviksi alussa muurattu joustavuus ja inhimillisyys ovat toteutuneet arjen asiakaspalvelussa ja perintäprosesseissa, ja aiheuttaneet sekä positiivista alkuhämmennystä (poikkeava toimintatapa totutusta perintämarkkinasta) että kiitollisuutta. Ystävällinen palvelu ja elämäntilanteet huomioon ottava joustavuus eivät siis ole jääneet vain mainoslauseiksi. Kiitos kuluneesta vuodesta kuuluu myös hyvin ja vastuullisesti asiansa hoitaneille kuntalaisille, olette yllä pitämässä hyvinvointipalveluita omalta osaltanne! Näissä merkeissä starttaamme kohti Kuntaperinnän toista toimintavuotta, oikein hyvää loppuvuotta kaikille!

Syysterveisin,

Tero Karinti
Liiketoimintajohtaja
020 610 9097
tero.karinti@taitoa.fi
Taitoa Kuntaperintä Oy

Tilaa uutiskirje

Lähettämällä lomakkeen tilaat kuukausittain sähköpostitse lähetettävän uutiskirjeemme, ja hyväksyt samalla tietosuojaselosteemme.
Käythän lähetyksen jälkeen hyväksymässä sähköpostissasi lähettämämme varmistusviestin, niin lisäämme osoitteesi postituslistalle.