Haastattelut

‹ Takaisin

Kunnan todellinen elinvoima löytyy tietodialogista

Elinvoima on kaikkien kuntajohtajien huulilla. Elinvoimatekijät ja vetovoimatekijät vilisevät päättäjien puheissa kuin pulut torilla. Elinvoimaa haetaan rakentamalla houkuttelevia teollisuuspuistoja tai toteuttamalla hintavia markkinointikampanjoita kertomaan kuinka hyvä meillä on asua ja yrittää.

Kunnan elinvoima on jotain, jota ei voi liimata kunnan päälle eikä matkia naapurilta. Puheet kaikille kunnille yleisistä ja samankaltaisista elinvoimatekijöistä voisi unohtaa. Jokaisella kunnalla on omat ainutlaatuiset vahvuutensa, joita muilla ei ole. Yhtä ympäröi mykistävä luonto, joka vahvistaa kuntalaisten terveyttä. Toiseen pakkautuu kasapäin taitavia koodareita, jotka tuovat kasvuyrittäjyyttä kaupunkiin. Kolmannessa on omaleimainen kulttuurielämä, josta kerrotaan tarinoita ympäri Suomea. Joku profiloituu ikääntyvien palveluihin.

Mistä oma elinvoima sitten löytyy?

Perinteisesti kunnat ovat hyödyntäneet omia tietojärjestelmiään ja keräämäänsä tietoa esimerkiksi varhaiskasvatuksen, terveydenhuollon tai koulujen erillisistä järjestelmistä. Tämä on edelleen tärkeää, mutta rakenteellisen uudistuksen myötä kuntien on määriteltävä uudestaan rooliansa: miten kuntamme asukkaat ja yritykset voivat? Mitä palveluita tuotamme ihmisille, yrityksille ja yhteisöille, jotta täällä olisi hyvä ja kannattavaa olla?

Arvokkaaksi vetovoimatekijäksi näyttääkin nousevan se, kuinka kunnat ymmärtävät kuntalaisten ja yritysten tilannetta, toiveita ja unelmia. Kun tämä tieto puetaan datan muotoon, on päätöksenteko oikeasuuntaisempaa.

Kuntien omat tietojärjestelmät riittävät vain osaan tarvittavasta tiedosta. Monipuolista tietoa toimintaympäristöstä tarvitaan vastaamaan yhä monisyisempiin kysymyksiin. Tulevaisuuden elinvoimainen kunta käykin siksi aktiivista tietodialogia ympäristönsä kanssa. Digitaaliset alustat mahdollistavat tänä päivänä tiedon reaaliaikaisen keruun keskusteluun yritysten ja kuntalaisten kanssa. Hyödynnettävää tietoa kerää moni taho. Kuntadatan keruu, analysointi ja sen yhdistely auttaa tunnistamaan, mihin oman kunnan elinvoimaa kannattaa nyt ja tulevaisuudessa ohjata.

Yritykset, opiskelijat ja perheet etsivät aktiivisesti tietoa kunnista ja niiden potentiaalista tarjota sopiva ympäristö juuri heidän tarpeisiinsa. Positiivinen kilpailu alueiden välillä kiihtyy. Aidosti elinvoimaisuuteen pyrkivien kuntien kannattaa varmistaa tietodialoginsa ympäristön kanssa.

Sari Kujala Ohjelmajohtaja, Taitoa Oy

Lue lisää Cerionista:
http://www.cerion.fi/kunnan-todellinen-elinvoima-loytyy-tietodialogista/

Tilaa uutiskirje

Lähettämällä lomakkeen tilaat kuukausittain sähköpostitse lähetettävän uutiskirjeemme, ja hyväksyt samalla tietosuojaselosteemme.
Käythän lähetyksen jälkeen hyväksymässä sähköpostissasi lähettämämme varmistusviestin, niin lisäämme osoitteesi postituslistalle.