Taitoan sähköpostijärjestelmään tehdään maanantaina 15.4. muutoksia.

Tästä johtuen sähköpostiliikenne katkeaa n. klo 15.30 – tiistai klo 6 väliseksi ajaksi. Katkoaikana lähettäjälle tulee virheilmoitus toimittamattomasta sähköpostista. Lähettäjän on lähetettävä posti uudelleen tiistaina.

 

Tiedotteet

Kuittien digitalisoinnista jättisäästöt

15.02.2016

Yritysten, kuntien ja valtion taloushallinnon digitalisointi mahdollistaisi Suomelle historiallisen tuottavuus- ja digiloikan. Yksin paperisista laskuista ja kuiteista luopumisen säästöpotentiaali on Suomessa miljardiluokkaa. Vuodenvaihteessa päättynyt Taloushallinnon runkoverkko -hanke esittääkin, että kaikki Suomessa liikkuvat kuitit digitalisoitaisiin.

Taloushallinnon runkoverkko -hanke (TARU) kokosi saman pöydän äärelle yritysten ja julkishallinnon sekä akateemisen maailman edustajia. Käteis- ja korttimaksukuittien digitalisointi on yksi merkittävimmistä asioista, joihin neljän yrityksen vetämässä verkostohankkeessa pureuduttiin.

”Tavoitteemme on, että tulevaisuudessa sähköinen kuitti menisi automaattisesti kirjanpitoon ja kuittiarkistoon sekä esimerkiksi matka- ja kulunhallintajärjestelmiin. Paperi ei enää täyttäisi lompakoita ja mappeja. Sähköinen takuukuitti ei myöskään haalistu, ja kuittien skannausurakka työpaikalla jäisi historiaan. Kuittien digitalisointi toisi myös valtavat kokonaistaloudelliset säästöt ja helpottaisi harmaan talouden torjuntaa”, Taloushallinnon runkoverkko -hanketta Tieto Oyj:ssä vetänyt Fredrik Jansson kertoo. Hanke oli Administer Oy:n, Kunnan Taitoa Oy:n, Tieto Oyj:n ja Tikon Oy:n yhteinen aloite ja ponnistus.

”Jotta kuittien laajamittainen digitalisointi voi alkaa, tarvitsemme yhtenäisen tavan tuottaa ja välittää kuitteja elektronisesti. Jos onnistumme tässä tehtävässä, voimme luoda Suomesta sähköisen taloushallinnon kärkimaan ja houkutella myös muita maita ulkoistamaan työtä Suomeen. Missään maassa ei vielä tuoteta kuitteja digitaalisessa ja rakenteellisesti yhtenäisessä muodossa”, Jansson kertoo.

Paperista luopumisen kokonaistaloudellinen säästö- ja tuottavuuspotentiaali on merkittävä, sillä yhden kuitin tai laskun digitalisointi tarkoittaa arviolta 5–7 euron* säästöä verrattuna paperisen kuitin tai laskun käsittelyyn. Yhteensä Suomessa liikkuu vuosittain satoja miljoonia kuitteja, ja perinteisen kuitin käsittelyyn kuluu keskimäärin viidestä seitsemään minuuttia*.

TARU-hanke ehdottaa: valtio vauhdittamaan muutosta

”Olisi hienoa, jos esimerkiksi valtiovarainministeriön joulukuussa koolle kutsuma Digitalisaatio 2020 -ryhmä ottaisi kuittien digitalisoinnin agendalleen, sillä standardien luominen onnistuu parhaiten, kun yritykset ja julkishallinto tekevät työn yhdessä”, Jansson sanoo.

TARU-hanke ehdottaa myös, että julkinen sektori voisi ottaa suunnannäyttäjän roolin ja täysdigitalisoida omat taloushallinnon ketjunsa. Pelkästään valtionhallinto käsittelee 600 000 korttimaksukuittia ja noin 1,1 miljoonaa ostolaskua vuodessa. Valtio voisi lisäksi luoda rohkeita kannustimia yrityksille. Esimerkiksi vastaanottajan saama vähennysoikeus paperisen laskun loppusummasta kannustaisi yrityksiä siirtymään verkkolaskutukseen.

Tanskassa verkkolaskutus on ollut pakollista julkisen sektorin palvelun- ja tavarantoimittajille jo kymmenen vuoden ajan. Kuntia kannustettiin siirtymään verkkolaskutukseen vähentämällä verkkolaskutuksen tuoma säästöpotentiaali kuntien valtionosuuksista.

Mikä Taloushallinnon runkoverkko -hanke?

Taloushallinnon runkoverkko (TARU) -hankkessa keskityttiin taloushallintopalveluiden ja viranomaisraportoinnin digitalisoimiseen ja automatisointiin, joka on osa laajempaa suomalaisessa yhteiskunnassa menossa olevaa murrosta. Tekesin osittain rahoittama kaksivuotinen tutkimus- ja kehityshanke päättyi joulukuussa 2015. Verkostohanke oli neljän yritystoimijan yhteinen aloite ja ponnistus: Administer Oy, Kunnan Taitoa Oy, Tieto Oyj ja Tikon Oy näkivät, että taloushallinnon digiloikka vaatii käytännönläheistä yhteistyötä. TARU-hanke kokosi työryhmiin saman pöydän äärelle niin julkishallinnon, akateemisen maailman kuin yritysten edustajia.

*Automatisoinnin tuoma säästö työajassa n. 5-7 min, Selvitys taloushallinnon automatisoinnin ilmastovaikutuksista, FK 2015. Työn oletushinta: 60 eur/h.

Lisätiedot:

Fredrik Jansson
Tieto Oyj
Lead business consultant, veti TARU-hanketta Tieto Oyj:ssä
p. 040 344 6631
fredrik.jansson@tieto.com

Tilaa uutiskirje

Lähettämällä lomakkeen tilaat kuukausittain sähköpostitse lähetettävän uutiskirjeemme, ja hyväksyt samalla tietosuojaselosteemme.
Käythän lähetyksen jälkeen hyväksymässä sähköpostissasi lähettämämme varmistusviestin, niin lisäämme osoitteesi postituslistalle.