Taitoan sähköpostijärjestelmään tehdään maanantaina 15.4. muutoksia.

Tästä johtuen sähköpostiliikenne katkeaa n. klo 15.30 – tiistai klo 6 väliseksi ajaksi. Katkoaikana lähettäjälle tulee virheilmoitus toimittamattomasta sähköpostista. Lähettäjän on lähetettävä posti uudelleen tiistaina.

 

Blogi

‹ Takaisin

Katre tulee – Kuinka se vaikuttaa meihin ja toimintaamme?

Susanna Hiltunen

19.10.2018

Katre on kaikkien huulilla – oli sitten kyse työnantajasta, työntekijästä tai palkkapalveluiden tuottajasta. Kansallinen tulorekisteri tulee käyttöön tulevassa vuodenvaihteessa ja nyt on hyvä kerrata mitä se tarkoittaa erityisesti asiakkaillemme ja Taitoassa.

Katre (kansallinen tulorekisteri) on kansallinen sähköinen tietokanta, jonne tiedon tuottajat ilmoittavat tiedot ansiotuloista reaaliaikaisesti ja maksukohtaisesti. Tulorekisteri tulee sisältämään palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla. Tulorekisterin ylläpitäjänä ja vastuuviranomaisena toimii Verohallinnon tulorekisteriyksikkö.

Katre otetaan käyttöön vaiheistetusti. Ensimmäisessä vaiheessa vuoden 2019 alusta tulorekisteriin aletaan ilmoittaa tietoja palkoista ja ansiotuloista. Tietoja käyttävät Verohallinto, Kela, Työttömyysvakuutusrahasto (TVR), työeläkelaitokset ja Eläketurvakeskus. Vuoden 2020 alusta tulorekisteriin ilmoitetaan myös eläke- ja etuustiedot. Samaan aikaan tiedon käyttäjien määrä kasvaa (mm. Tilastokeskus, Koulutusrahasto, vahinkovakuuttajat, työttömyyskassat ja työsuojeluviranomainen).

Viranomaiset ja muut tiedon käyttäjät saavat tulorekisteristä vain ne tiedot, joihin heillä on oikeus lainsäädännön perusteella. Tietosuojan näkökulmasta tärkeää on, että tulorekisteri ei luo uusia oikeuksia saada tietoja.

Tulorekisterin käyttöönotossa ei ole siirtymäaikaa, mikä tarkoittaa, että tietojen täytyy kulkea oikein ja oikea-aikaisesti h-hetkestä alkaen. Taitoa ja järjestelmätoimittajat tekevät aktiivisesti töitä, jotta Katre käyttöönotto tapahtuu mutkattomasti. Taitoa on käynnistänyt Katre -projektin, jossa on selvitetty Katreen vaikutukset järjestelmiin, palkanlaskentaprosessiin ja palvelun tuottamiseen. Projektissa toteutetaan myös tarvittavat muutokset palkanlaskentajärjestelmiin ja koulutetaan Taitoan palkka-asiantuntijat uuteen toimintatapaan. Projektissa huomioidaan myös asiakastiedottaminen.

Tulorekisterin käyttöönotto vaikuttaa Taitoan ja asiakkaidemme prosesseihin merkittävästi. Esimerkiksi palkanlaskennassa tehtävien viranomaisilmoitusten toteutus ja aikataulu muuttuvat. Aiemmin maksetut palkat on ilmoitettu esimerkiksi Verohallintoon kerran kuukaudessa, mutta tulorekisterin myötä ansiot ilmoitetaan reaaliaikaisesti viiden päivän kuluessa maksuajankohdasta. Samanaikaisesti vuosi-ilmoittamisesta voidaan pääosin luopua, kun ilmoitukset tulorekisteriin tehdään reaaliaikaisesti. Pidemmällä aikavälillä tulorekisteri vähentää erilaisten palkkatodistusten tuottamisen ja lähettämisen tarvetta, kun tietojen hyödyntäjät saavat tiedot tulorekisteristä.

Taitoan asiakkaan näkökulmasta tulorekisteri vaikuttaa erityisesti kassamaksuihin, palkkaennakoihin ja palkkojen takautuviin korjauksiin. Prosessista tulee haastavampi, kun jatkossa ei voida enää maksaa suoraan kassasta maksumääräyksellä esimerkiksi palkkaennakkoa nettona. Kaikki maksetut palkat täytyy ilmoittaa viiden päivän sisällä maksuajankohdasta bruttona tulorekisteriin. Tämä tarkoittaa käytännössä ylimääräistä palkka-ajoa tilanteissa, joissa palkanmaksu ei voi odottaa seuraavaan varsinaiseen maksupäivään. Myös takautuvat palkkojen oikaisut tulevat aiheuttamaan ylimääräisiä ilmoituksia tulorekisteriin. Tämän vuoksi on tärkeää, että palkanlaskennan tiedot toimitetaan oikea-aikaisesti Taitoan palkanlaskentaan.

Taitoan asiakasyhteyshenkilöt tulevat ottamaan yhteyttä asiakkaisiimme tulorekisterin muutosten osalta. Yhdessä käymme läpi uudet toimintamallit ja sen, mitä toimintatapamuutoksia Katre vaatii asiakkailtamme.

Susanna Hiltunen
palkkapalveluiden johtaja
16.10.2018

Lisätietoa
https://www.vero.fi/tulorekisteri/

Tilaa uutiskirje

Lähettämällä lomakkeen tilaat kuukausittain sähköpostitse lähetettävän uutiskirjeemme, ja hyväksyt samalla tietosuojaselosteemme.
Käythän lähetyksen jälkeen hyväksymässä sähköpostissasi lähettämämme varmistusviestin, niin lisäämme osoitteesi postituslistalle.