Haastattelut

‹ Takaisin

VM:n Heikkinen: ”Jos haluat varautua Kuntatieto-ohjelmaan suunnitelmallisesti, aloita nyt”

Kuntatieto-ohjelma muuttaa kuntien, kuntayhtymien ja maakuntien taloustiedon raportointia perusteellisesti. Muutoksen ansiosta kaikilla tulee olemaan käytössään yhtenäiset tiedot kuntien taloudesta ilman viivettä, mikä avaa uusia mahdollisuuksia taloustiedon vertailuun, analyysiin ja päätöksentekoon.

– Sillä, että kaikki pystyvät hyödyntämään kuntien taloustietoa, ei ole ihan vähäinen arvo. Kun kaikilla samat luotettavat faktat, ei keskustelua tarvitse aloittaa siitä, kenellä on parhaat faktat, huomauttaa Kuntatieto-ohjelman projektipäällikkö Jani Heikkinen valtionvarainministeriöstä.

Vertailun muihin kuntiin viiveettä

Kuntatieto-ohjelman tavoitteena tuoda tieto kuntien taloudellisista tapahtumista viiveettä muiden saataville. Tieto tullaan raportoimaan muodossa, josta selviää myös, mitä on tapahtunut eikä tieto muutu, katoa tai vääristy matkalla.

Heikkinen sanoo, että kunnan näkökulmasta kyse on perusasioista: kunnan pitää olla täysin avoin ja läpinäkyvä kuntalaisille. Sen pohjana on kunnan talouden läpinäkyvyys, mikä onnistuu määrittämällä tietoa ja avaamalla sitä jo aikaisessa vaiheessa.

Avoin ja yhdenmukainen tieto hyödyttää myös päätöksentekoa. Tieto on saatavilla kaikkialta samassa muodossa, ja kunnissa voidaan hyvin vapaasti valita, millä sovelluksella tai päätelaitteella tuodaan dataa päätöksenteon tueksi.

– Aiemmin viive esimerkiksi naapurikuntien taloustietoon vertaamiseksi on ollut useita kuukausia, jopa vuosi. Nyt tiedot ovat saatavilla nopeasti, ja se mahdollistaa aidon naapurikateuden tuntemisen, heittää Heikkinen.

Muutos vaikuttaa myös siihen, mihin kunnissa rahaa käytetään: automaattisesti tuotetun tiedon avulla kuntien hallintoa saadaan kevennettyä ja virtaviivaistettua.

Tietoa valtakunnalliseen päätöksentekoon

Valtakunnallisesti Kuntatieto-ohjelman tavoitteet tulevat suoraan päätöksenteon tarpeista: valtioneuvostolla ja eduskunnalla on oltava käytössään ajantasaista ja oikeaa, luotettavaa tietoa kuntien taloudesta.

Ohjelmassa valitut mallit ja menetelmät ovat myös osa laajempaa muutosta, joka on käynnissä Suomessa ja Euroopassa. Kaikkialla kuljetaan kohti reaaliaikaista taloutta.

– Paperiprosessien maku katoaa hiljalleen, sillä kuitit, laskut ja kirjanpitoviennit häviävät digitalisaatiossa sellaisena kuin me ne tunnemme.

Valmistautuminen kunnissa on aloitettava nyt

Kuntatieto-ohjelmassa ollaan siirtymässä käyttöönottovaiheeseen. Uudet vaatimukset kuntien, kuntayhtymien ja maakuntien taloustiedon raportointiin tulevat voimaan vuoden 2019 alusta. Samalla, kun kunnassa ryhdytään muuttamaan raportointia ohjelman vaatimuksia vastaaviksi, voisi Heikkisen mielestä saada aikaan enemmän samalla rahalla.

– Kunnista tullaan purkamaan sote-toimintoja, ja samalla henkilöitä ja järjestelmiä siirtyy uusille toimijoille ja toimintaa pitää sopeuttaa. Laajemman kehitysprojektin avulla voisi napata kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Joka tapauksessa toimet on syytä aloittaa välittömästi, sillä pian kaikki ovat liikkeellä.

Kun maakuntien toimintaa ryhdytään ajamaan ylös, siihen tarvitaan runsaasti resursseja ja asiantuntemusta. Resursseista voi siis tulla pulaa.

– Suunnitelmallisesta ja hallitusta muutoksesta voi ottaa hyödyn irti talouteen ja ohjata sitä. Jälkikäteen voidaan vain reagoida. Uskoisin, että suunnitelmallinen toteutus säästää myös kustannuksia ja hermoja, vinkkaa Heikkinen.

Kuntatieto-ohjelmasta on tulossa syksystä 2017 alkaen mm. kaikille avoimia koulutuksia. Niistä tiedotetaan Kuntatieto-ohjelman sivuilla.

Artikkeli on julkaistu Taitoa-lehdessä 1/2017. Lue koko lehti!

Kaipaatko apua Kuntatieto-ohjelman vaatimusten toteuttamisessa? Ota yhteyttä Christian Sjöstrandiin, p. 020 610 9001.

Tilaa uutiskirje

Lähettämällä lomakkeen tilaat kuukausittain sähköpostitse lähetettävän uutiskirjeemme, ja hyväksyt samalla tietosuojaselosteemme.
Käythän lähetyksen jälkeen hyväksymässä sähköpostissasi lähettämämme varmistusviestin, niin lisäämme osoitteesi postituslistalle.