Blogi

‹ Takaisin

Huonossa taloustilanteessa kuntien perintää on tehostettava

Tero Karinti

Liiketoimintajohtaja, tammikuuhun 2017

2.9.2015

Ei ole yllätys, että suomalaiset kunnat ovat erittäin tukalassa taloudellisessa tilanteessa. Ongelmia aiheuttavat toisaalta vanhentuvan rakennuskannan vaatimat investoinnit ja työttömyysasteen nousu, toisaalta kutistuva verotulojen määrä, ja lukemattomat muut syyt. Kuntien vastuulla olevia tehtäviä pyritään nyt karsimaan valtion taholta ja muitakin säästöjä haetaan niin pienistä kuin suuristakin kokonaisuuksista. Herkimmin otsikoihin nousevat esimerkiksi päiväkoti- ja kouluympäristöön kohdistuvat leikkaukset.

Tällaisessa tilanteessa jokainen euro, joka kilahtaa kuntasektorin toimijan kassaan on arvokas. Erityisen arvokkaaksi nousevat eurot, jotka eivät jostain syystä kilahdakaan kassaan oletetussa aikataulussa. Esimerkiksi Turun Sanomat uutisoi jo kesäkuussa Turun kaupungin vuosittaisten avoimien saatavien olevan jo noin 10 miljoonan euron luokkaa, joten mistään pienistä rahoista ei ole kyse.

Kunnallisista palveluista perittävillä palvelumaksuilla, kuten terveyskeskusmaksuilla, tuotetaan ja ylläpidetään meille kaikille arvokkaita ja tärkeitä arkielämän palveluja. Yksittäinen kuntapalveluihin liittyvä maksu voi tuntua epäolennaiselta laskupinossa, mutta tosiasiassa jokainen kuntasektorin maksamatta jäänyt lasku on meiltä jokaiselta kuntalaiselta pois. Pidentyvät terveyskeskusjonot, kasvavat varhaiskasvatus- ja opetusryhmäkoot, rapistuva tekninen infra… Kaikki asiat, joista kuntasektorilla kohistaan, ovat asioita joihin jokainen kuntalainen voi omalta osaltaan vaikuttaa huolehtimalla kuntien laskusaatavien maksamisesta ajoissa.

On selvää, että arjessa tulee yllättäviä tilanteita, jolloin henkilökohtainen tai perheen taloudellinen tilanne ei mahdollista kaikkien laskujen maksamista ajallaan, ja joudutaan tekemään valintoja. Kunta ja kuntalainen eivät kuitenkaan ole maksuista sovittaessa pöydän vastakkaisilla puolilla, vaan enemmänkin yhtiökumppaneita. Samassa veneessä. Soutuvauhdista vain olisi päästävä yksimielisyyteen.

Siksi kannustamme kaikkia pitämään huolta oman asuinkuntansa hyvinvoinnista ja palvelurakenteen säilyttämisestä, maksamalla oman kuntamme erilaiset palvelumaksut hyvän maksumoraalin mukaisesti.

 

Tehdään yhdessä hyvinvoivia kuntia!

Tilaa uutiskirje

Lähettämällä lomakkeen tilaat kuukausittain sähköpostitse lähetettävän uutiskirjeemme, ja hyväksyt samalla tietosuojaselosteemme.
Käythän lähetyksen jälkeen hyväksymässä sähköpostissasi lähettämämme varmistusviestin, niin lisäämme osoitteesi postituslistalle.