Blogi

‹ Takaisin

Hallintouudistus tulee – miten maakuntamallissa hoidetaan tukipalvelut?

Sami Puukari

Toimitusjohtaja

13.9.2016

Loppukesä ja alkusyksy ovat kuntapäättäjien kokoontumisajojen kulta-aikaa. Kuntajohtajapäivät ja Kuntamarkkinat ovat näistä näkyvimmät, ja Taitoalla on ilo ja kunnia olla näissä omalta osaltaan mukana.

Varsin tuoreena Taitoan toimitusjohtajana olen jo tavannut suuren määrän kunta-alan konkareita ja päätöksentekijöitä, ja näissä kohtaamisissa on tullut esiin kaksi selvää kipupistettä. Miten turvataan kuntalaisten palvelut muuttuvassa toimintaympäristössä ja miten uusi maakuntamalli vaikuttaa kuntiin ja niiden asukkaisiin?

Kuntien tehtävät muuttuvat, mutta kaikissa tapauksissa niille jää järjestettäväksi suuri joukko kuntalaisille keskeisiä palveluja. Meillä Taitoassa on jo kuuden vuoden kokemus siitä, kuinka kuntien tukipalveluja tuotetaan toimivasti, tehokkaasti ja mahdollisimman edullisesti. Henkilöstömme yhteenlaskettu kokemus alalta lasketaan tuhansissa vuosissa. Talous- ja henkilöstöpalvelut sujuvat meiltä tulevaisuudessakin mallikkaasti, siitä olemme aivan varmoja.

Modernin ajan suurin suomalainen hallintouudistus tulee – oletko valmis?

Useimpien vastaus taitaa olla, että ”en ole”. Tässä palapelissä on saatu paikalleen muutama nurkkapala, mutta muuten osaset ovat vielä hajallaan. Kysymyksiä on paljon, mutta puutun niistä nyt vain yhteen, eli miten maakuntamallissa hoidetaan tukipalvelut.

Yksi mahdollisuus olisi perustaa uuden hallintotason tukipalvelut jo olemassa oleviin rakenteisiin, eli hyvin toimiviin kuntien tukipalveluyritysten palveluihin, järjestelmiin ja kokemuksiin. Hankintadirektiivin tulkinta näyttää kuitenkin muodostuvan esteeksi sille, että sama toimija voisi tuottaa kuntien ja maakuntien tukipalvelut. Jos toiminta eriytyy, uhkaa kuntien talous- ja henkilöstöhallinnon palvelujen kehitystä paha takapakki. Lisäksi on ilmiselvää, että tukipalveluihin syntyy resurssien ylitarjontaa ja kunnat saavat ratkottavaksi visaisia henkilöstökysymyksiä riippuen siitä, mihin maakuntien keskitetyt palvelut sijoittuvat. Tästä syystä ajankohta on mitä parhain selvittää, miten Taitoa voisi palvella muuttuvaa kuntaa.

Näin tukipalvelujen tuottajana tuntuisi erikoiselta, että kaikilla eri hallinnon tasoilla olisi omat ja toisistaan poikkeavat järjestelmät hallinnoimaan talous- ja henkilöstöhallintoa. Pienimmässäkin kunnassa on pystyttävä konsernilaskentaan, johon meillä on riittävät eväät. Maakuntatasollakin tukipalvelut pitää saada hoidettua kohtuullisin kustannuksin laadusta tinkimättä ja oikeaan aikaan. Tähänkin meillä olisi osaamista ja taitoa, yhdessä muiden tukipalveluyritysten kanssa verkostuen.

Polkupyörä on toiminut hyvänä, ympäristöystävällisenä ja terveellisenä kulkuvälineenä jo toista sataa vuotta. On tullut vaihteita, joissakin on jousitus, ergonomia on parantunut ja  niitä saa sähköavusteisinakin.

Mutta ei pyörää sentään ole tarvinnut keksiä uudelleen.

Sami Puukari
toimitusjohtaja

P.S. Keksimisestä tuli mieleen, että me olemme Taitoassa kehittäneet asiakkaillemme – ei nyt taikakalua – mutta erittäin toimivan monitoimityökalun taloushallintoon. Se on nimeltään Saaga ja kerromme työkalustamme mielellämme ja suorastaan ylpeinä!

Tilaa uutiskirje

Lähettämällä lomakkeen tilaat kuukausittain sähköpostitse lähetettävän uutiskirjeemme, ja hyväksyt samalla tietosuojaselosteemme.
Käythän lähetyksen jälkeen hyväksymässä sähköpostissasi lähettämämme varmistusviestin, niin lisäämme osoitteesi postituslistalle.