Uratarinat

Janita Huhtaniemi,
maksuliikenneasiantuntija, LEAN-muutosagentti

Energinen Janita on tehnyt opiskeluaikoinaan erilaista työtä einesruokatehtaassa, torimyyjänä, kaupungin IT-palveluissa ja yksityisellä sektorilla ostoreskontrassa.

Hän kertoo päätyneensä taloushallinnon opintoihin ja työhön vähän niin kuin vahingossa: ”Saatuani ylioppilaslakin hain yliopistoon lukemaan kirjallisuutta. Opiskelupaikkaa en silloin saanut ja päädyin pitämään välivuoden, jonka aikana syntyi päätös hakea ammattikorkeakouluun taloushallinnon tradenomiopintoihin. Silloin kiinnosti digitaalinen markkinointi, mutta jo pääsykokeisiin valmistautuessa minulle valkeni, että numerot, järjestys ja asioiden organisoiminen ovat minun juttuni. Tuo kevät oli uravalinnalle merkittävä. Niin kliseistä kuin se onkin, on sanottava, että elämä kantaa. Kaikella on tarkoituksensa.”

Janita aloitti Taitoassa pian kaksi vuotta sitten määräaikaisessa työsuhteessa Turun toimiston palkkahallinnossa. Määräaikaisuuden päätyttyä Taitoassa haluttiin pitää nuoresta ammattilaisesta kiinni, ja Janita palkattiin maksuliikenteeseen. Esimies tunnisti maksuliikenneasiantuntijaksi nimitetyn Janitan potentiaalin oman työn ja itsensä kehittämiseen, ja pian Janita olikin erilaisissa projekteissa kehittämässä Taitoa-tasoisia prosesseja. Tiliotteiden käsittely automatisoitui, jolloin prosessi kehittyi asiakkaalle taloudellisemmaksi. Asiantuntijan resurssia vapautui kehityksessä luovaan ongelmanratkaisuun ja muuhun kehittämiseen. ”Haasteet innostavat minua. Koen olevani Taitoassa paikassa, jossa saan vaikuttaa asioihin ja mennä eteenpäin. Koen, että kun minua pyydetään mukaan johonkin projektiin, se on merkki minuun kohdistuvasta luottamuksesta. Saan suurta tyydytystä niistä hetkistä, kun saamme prosessissa pienen asian läpi ja ihmiset ottavat muutoksen osaksi omaa työtään,” kertoo Janita omista työmotivaation lähteistään.

Taitoassa kannustetaan ihmisiä oman työn kehittämiseen muun muassa LEAN-työkalujen avulla. Janita on yksi Taitoan LEAN Green Belt -koulutettavista muutosagenteista. Osana muutosagenttikoulutusta hän on jatkanut tiliotteiden käsittelyn toimintatapojen yhtenäistämistä Taitoassa. Janita kuvaa kehittämistyötä: ”Olemme valinneet kehittämisprojektiin mittareita, joiden avulla keräämme dataa. Tuo data ohjaa vahvasti päätöksiä, joita teemme. Mittarit ja kerätty data tekevät kehittämistyöstä uudella tavalla johdonmukaista ja kontrolloitavaa.” Kehittäjän ja elinikäisen oppijan roihu lepattaa Janitassa voimalla, mikä on tuottanut suunnitelmia myös kauemmas tulevaisuuteen: ”Puolentoista vuoden päästä voin hakea ylemmän ammattikorkeakoulun liiketoiminnan kehittämisen opintoihin. Minulla alkaa olla hallussa vasta yhden taloushallinnon prosessin pieni osa. Osana opintoja haluan tehdä Taitoaan tosi menestyksekkään LEAN-kehitysprojektin!”


Tilaa uutiskirje

Lähettämällä lomakkeen tilaat kuukausittain sähköpostitse lähetettävän uutiskirjeemme, ja hyväksyt samalla tietosuojaselosteemme.
Käythän lähetyksen jälkeen hyväksymässä sähköpostissasi lähettämämme varmistusviestin, niin lisäämme osoitteesi postituslistalle.