Blogi

‹ Takaisin

Taitoa on digitalisaation etujoukoissa

Anne Lindqvist

Taitoan toimitusjohtaja vuoteen 2016

2.9.2015

Digitalisaatio on uuden hallitusohjelman läpileikkaava teema. Siitä odotetaan tuottavuusloikkaa julkiselle taloudelle – erityisesti kuntiin.

Tämä siitäkin huolimatta, että kuntarakenteiden uudistaminen on käytännössä lamaantunut täysin ja sote-uudistus viivästynyt. Keskeisten ratkaisujen puute on aiheuttanut pitkällä tähtäimellä kestämättömän pysähtyneisyyden tilan koko kuntakenttään.

Julkisten palvelujen rakentamista käyttäjälähtöisiksi ja digitaalisiksi pitää tukea – jopa lainsäädännön keinoin. Kunnissa työtä tulee vauhdittaa niissä palveluissa, joissa tuottavuuspotentiaalia löytyy vielä nopeasti hyödynnettäväksi eli talous- ja henkilöstöhallinnosta. Samoin kuntatiedon standardointia tulisi nopeasti ohjata keskitetysti, jotta valmiudet tuottaa oikeaa ja riittävää tietoa sekä peruskuntiin jäävistä palveluista että sote-integaatiosta lähtisi heti käyntiin.

Nyt, jos koskaan, on mahdollisuus toteuttaa laajalla rintamalla yhtenäinen ja vertailukelpoinen tiedolla johtamisen kokonaisuus. Aikaa ei ole yhtään tuhlattavaksi, sillä varsinaisen toiminnan rakenteiden muutoksen lisäksi soteen liittyvien tukipalvelujen organisointi tulee viemään paljon resursseja.

Taitoa on jo viisi vuotta toiminut palvelukeskus, jossa kuntasektorin toimintamallit on koeteltu ja muutosprosessien läpivientiin on vankka kokemus. Uskallamme myös väittää, että meillä on Suomen laajin kehittäjätiimi valjastettuna puhtaasti taloudenpidon ja palkanlaskennan uudistushankkeisiin.

Olemme myös valmiita ottamaan enemmän vastuuta kuntien taloudenpidon valtakunnallisesta kehittämisestä. Tähän joukkoon ovat tervetulleita kaikkien vastaavanlaisten talouspalvelukeskusten edustajat. Hankkeissa, joissa olemme mukana, edustamme yli sataa kuntasektorin asiakasorganisaatiota: asiakkaitamme.

Toivomme, että jatkossa pelisäännöt kehittyvät siihen suuntaan, että kuntaomisteiset palvelukeskukset voivat täysivaltaisesti edustaa omistajiaan ja olla mukana ministeriö/Kuntaliitto -vetoisissa hankkeissa ja asiantuntijatyöryhmissä omistaja-asiakkaidensa mandaatilla. Asiakkaamme myös toivovat sitä, että käytämme voimavarojamme talous- ja palkkahallinnon palvelujen tehostamiseen ja prosessien uudistamiseen, samoin kuin vaikuttamiseen valtakunnallisissa kehityshankkeissa.

Me Taitoassa panostamme siihen, että tiedonsaanti on entistä avoimempaa ja monipuolisempaa. Näin asiakkaamme voivat keskittyä omassa organisaatiossaan tiedon jalostamiseen, parempaan ydinpalvelujen johtamiseen ja päättäjien ja kuntalaisten informoimiseen.

Tilaa uutiskirje

Lähettämällä lomakkeen tilaat kuukausittain sähköpostitse lähetettävän uutiskirjeemme, ja hyväksyt samalla tietosuojaselosteemme.
Käythän lähetyksen jälkeen hyväksymässä sähköpostissasi lähettämämme varmistusviestin, niin lisäämme osoitteesi postituslistalle.